PITYPANG TAGÓVODA

1087 Budapest, Százados út 12-14.
06 (1) 323 13 20 , pitypangovi08@gmail.com

Nagy Judit

tagóvoda-vezető

A Pitypang Tagóvoda 2015. augusztus 1-től tagóvodaként működik a VIII. kerületben, a Józsefvárosi Önkormányzat fenntartásában. Székhelyóvodánk a Napraforgó Egyesített Óvoda, mely a Tolnai Lajos utcában található. Óvodánk életében, történetében nagy változás következett be. Szükségessé vált az óvoda bővítése, mivel a korábbi öt csoportban már nem fértek el a gyermekek, és nem tudtuk biztosítani valamennyi jelentkező gyermek felvételét. Ezért a Józsefvárosi Önkormányzat döntése alapján új, 6 csoportos óvoda építése kezdődött 2016 nyarán, amit 2017 őszén óvodásaink birtokba is vehettek. A régi épület elbontásra került, helyén játszóudvart alakítottak ki, egybekapcsolva a régi udvarral. Így a hat csoport gyermekeinek bőséges teret biztosít a napi mozgáshoz a sok zöld bokorral és fával beültetett játszóudvar.

A 2017-2018. nevelési évet 2017. szeptember 1-én már az új épületben kezdtük meg.

A Pitypang Tagóvoda épülete a Józsefváros külső részén helyezkedik el, a Stadionoknál. Határos a X. kerülettel, Kőbányával és a XIV. kerülettel, Zuglóval. Tömegközlekedési eszközökkel (metró, villamos, busz, trolibusz) és személyautóval is könnyen megközelíthető.

Az óvoda hat csoportszobával rendelkezik, melyek két szinten helyezkednek el. A nagy ablakoknak köszönhetően világosak, méreteiket (60 m2) tekintve tágasak. A földszintiekhez fedett terasz, az emeletiekhez fedett erkély kapcsolódik, így esős időben is megvalósítható a levegőztetés! A csoportok változó gyermeklétszámmal (20-25 fő) működnek. Mindegyikhez külön gyermeköltöző és mosdó tartozik. A csoportszobák berendezési tárgyai esztétikusak, igényesek, megfelelnek az óvoda nevelési programjában megfogalmazott elvárásoknak. Tükrözik a néphagyomány ápolását, ugyanakkor barátságos, családias és nem utolsó sorban gyermek közeliek.

Egy csoportunk (süni) specialitása a kétnyelvűség. A magyar nyelv mellett naponta angolul is hallják a gyermekek a mondókákat, verseket, dalokat, meséket, ismereteket, kéréseket, utasításokat. A magyar nyelven beszélő óvodapedagógusok és az angol nyelvet anyanyelvi szinten beszélő óvodapedagógus együttes munkájának köszönhetően a gyermekek a napi tevékenységek során az angol nyelvet is megismerik, és egyre bátrabban használják.

Tornaterem, kézműves-, fejlesztő-, logopédus-, nevelői szoba is található az intézményben, melyek segítik a gyermekek fejlesztését, ellátását, valamint a pedagógusok színvonalas munkáját.

Az osztatlan csoportokban 3 éves kortól 7 éves korig, illetve legkésőbb 8 éves korig nevelkednek a gyermekek.

Az óvoda udvara is megújult az építkezés során. A nagy, tágas játszóterek segítik a gyermekek mozgásigényének kielégítését, valamint a tevékenységekhez jól elkülöníthetők a terek. A sok zöld növény, a virágok biztosítják a gyermekek számára az esztétikus, egészséges környezetet, a jó levegőt a városi forgalomban is.

Nevelési programunk alapelve, melyre óvodai munkánk épül, hogy biztonságot adó, érzelmekben gazdag óvodai életet biztosítsunk a hozzánk járó gyermekeknek.

Ismereteiket sokféle, érdekes tevékenységeken keresztül, tapasztalás útján gyarapítjuk.

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra, így sok gyümölcsöt fogyasztunk, a szabad levegőn, illetve a jól felszerelt tornaszobánkban tornázunk, gyakran sétálunk. A csoportos kirándulásokra a szülőket is meghívjuk, tavasszal pedig az óvoda gyermekeit közös kirándulásra visszük, melyet a Pitypangosokért Alapítvány finanszíroz.

Nevelőmunkánkat fejlesztőpedagógus segíti, aki az egyéni mérések eredményei alapján foglalkozik a részképességekben lemaradt nagycsoportos gyermekekkel. A logopédus heti két alkalommal korrigálja a nagycsoportosok beszédhibáit.

Programunk tartalma a néphagyomány ápolása, a népszokások megőrzése, mely átszövi napjainkat.

A mesék, versek, énekek, népi játékok, kézműves technikák kapcsolódnak a jeles napokhoz. Óvodásainkat megismertetjük a „népi kismesterségekkel”, a természetes anyagokkal, majd tavasszal a nagycsoportosaink egy fazekas műhelyben tapasztalhatják meg az agyag alakíthatóságát.

A jó kapcsolat alakítása érdekében a szülőkkel több közös programot szervezünk:

– Minden évben vannak változó programjaink pl. szüret, játszódélután, lecsó parti, Mikulás- vagy Karácsonyváró játszódélután, kézműves délután, farsang, húsvét, Víz-, Föld-, Madarak és Fák napja, Zöld Napok, Gyermeknap stb.

– Állandó programjaink az Anyák napja, mely a gyermek és édesanyja személyes percei során valósul meg, míg az Évzáró óvodaszintű rendezvény.

 • Fejlesztőpedagógiai foglalkozások
 • Heti két alkalommal logopédiai foglalkozások.
 • Igény szerint református és katolikus hittan
 • Úszás, vízhez szoktatás (középső és nagycsoportos gyerekeknek, külön busszal)
 • Angol nyelvoktatás
 • Néptánc
 • Kézműves foglalkozás
 • Zeneovi
 • Tenisz
 • Karate
 • Foci
 • Jóga
 • Előadók szereplése az óvodában